ХАДИС ИЛМИНИНГ АМИРИ. - Гўзал Валиева (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2024)
Бухорий ҳижрий 194 йил шаввал ойининг 13 куни ҳозирги ҳисобда 810 йил 20 июлда таваллуд топди. Шу кундан эътиборан ислом олами ўзгача руҳ, ўзгача тароват билан яшай бошлади. Шу шаҳар Бухорои Шариф деб атала бошлади. Унинг фарзандларини эса Бухороийлар деб тилга ола бошладилар. Бу инсон “Ҳадис илмининг амири”деб ном олган Имом ал Бухорий эди .Ул зотнинг тўлиқ исм шарифлари Абу Абдуллоҳ Муҳаммад ибн Исмоил ибн Иброҳим ибн ал Муғийра ибн Бардазбек ал-Жуафий ал- Бухорийдир. У кишиниг туғилган саналарини аниқ кўрсатишимизга сабаб, буюк муҳаддиснинг оталари ўз даврининг олим, фозил кишиларидан бўлган ўғлининг туғилган кунини ўз қўли билан ёзиб, замондош тарихчилар эътиборига етказган.