QO‘RIQXONANING TASHKIL ETILISHI VA FIZIK-GEOGRAFIK TAVSIFI - Teshayev Muxriddin Isomiddin o’g’li (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2024)
Annotatsiya: Ma’lumki, O‘zbekiston Respublikasi qonunlariga muvofiq davlat qo‘riqxonalari yuqori darajada qattiq va qat’iy muhofaza etiladigan tabiiy hududlar bo‘lib, ularda yovvoyi tabiatning hayoti yil bo‘yi kuzatib boriladi. Qo‘riqxona hududlari, ayniqsa hozirga paytda, katta ahamiyatga molik, chunki tabiatga va uning resurslariga antropogen ta’sir miqyoslari tobora kengayib bormoqda. Ma’lum bir hududning tabiiy ob’ektlari va majmualarini muhofaza qilishning qattiq rejimi tipik ekologik tizimlar, o‘simliklar va hayvonlarning irsiy fondini saqlab qolish hamda o‘rganish uchun mo‘ljallangan. Umumdavlat ahamiyatiga molik muhofaza etiladigan tabiiy hududlardan biri Nurota tumani davlat qo‘riqxonasi hisoblanadi.