O‘RMON VA MANZARALI, MEVALI O‘SIMLIKLARGA ZIYON KELTIRUVCHI BARGXO‘RLAR BIOLOGIYASI - Ahmadova Aziza Jahongir qizi; Xushboqova Feruza Davron qizi; Usmonova Dilnoza Bekzod qizi; Nazarqulova Sevinch Farhod qizi (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2024)
Anotatsiya. O‘rmon xo‘jaligining muhim xususiyati o‘rmon barpo qilishning uzoq davom etishidir. Hasharotlar qishloq xo‘jaligi ekinlariga zarar yetkazibgina qolmay kislorod manbai bo‘lmish daraxtlarga ham ziyon keltiradi, bundan mevali va manzarali dataxtlarimiz ham mustasno emas. Zararkunandalar daraxtlarning yashil qismiga, yog‘ochligiga va o‘z navbatida mevalariga ham ziyon keltiradi. Ularning zarari natijasida daraxt o‘sish va rivojlanishdan orqada qoladi. Ushbu maqolada o‘rmon va manzarali hamda mevali o‘simliklarga ziyon keltiruvchi bargxo‘rlar biologiyasi va zarari keltirib o‘tilgan va shu bilan birgalikda qarshi kurash chorasi bo’yicha qisqacha tavsiyalar keltirilgan.