MEVA EKINLARINING KELIB CHIQISHI, BOTANIK TA'RIFI VA BIOLOGIK XUSUSIYATLARI - Gʻayratova Sevinch Akramjon qizi; Ismoilova Sevinch Sayidvali qizi; Ramazanova Marjona Umar qizi; Roʻziqulova Dilruh Doʻstmurod qizi (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2024)
Mevachilik sohasida har bir madaniy turning ko'plab navlari bo'lib, bu soha asosan yer sharing shimoliy qismida yaxshi rivojlangan. Dunyo bo‘yicha meva va rezavor meva ekinlarining 50 ga yaqin oilasi, 200 ta turkumi, 1000 dan ortiq turi mavjud, bu ko'rsatkich O'zbekistonda 108 tani qayd etib, bulardan 73 tasi madaniylashtirilgan, 25 tasi keng tarqalgan turlardir. Jahon bo‘yicha meva ekinlari maydoni 55 mln.ga (2015-yil) ni tashkil etib, mevali o'simliklarning biologik xususiyatlari va xo'jalik sohasidagi ahamiyatiga ko'ra turli hududlarda, turlicha miqdorda ekib o'stiriladi.