QURILISH KORXONALI MOLIYAVIY HOLAT TAHLILINI IFODALASHDA RAQOBAT YONDASHUVLARI - Yahyoyev Toʻlqin; Suyarova Shahzoda; Umrzoqov Shahbozbek (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2024)
Korxonaning moliyaviy ahvoli - bu kapitalning aylanish jarayonidagi holatini va xo'jalik yurituvchi sub'ektning barqaror yaxshilanishga erishish qobiliyatini, shu jumladan o'z moliyaviy majburiyatlarini bajarish qobiliyatini aks ettiruvchi moliyaviy- iqtisodiy ko'rsatkichlarning yig'indisidir. Ishlab chiqarish, sotish, ta'minot va moliyaviy faoliyat jarayonida kapitalning uzluksiz aylanishi, mablag'larning tarkibi va ularning shakllanish manbalari, moliyaviy resurslarga bo'lgan ehtiyoj va mavjudligi va natijada korxonaning moliyaviy holati sodir bo'ladi. , tashqi ko'rinishi to'lov qobiliyatidir, o'zgaradi. Moliyaviy holat barqaror, beqaror (inqirozdan oldingi) va inqirozli bo'lishi mumkin. Korxonaning o'z faoliyatiga o'z vaqtida kengaytirilgan mablag'larni investitsiya qilish, to'lovlarni amalga oshirish, kutilmagan zarbalarga dosh berish va noqulay sharoitlarda to'lov qobiliyatini saqlab qolish qobiliyati uning barqaror moliyaviy holatidan dalolat beradi va aksincha.