JAHONNING ILK CHOLG’USI “NOG’ORA” va “DOYRA” TARIXI - Saidiy Said Bolta-Zoda (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2024)
MEMBRONOFONLAR: Jahon xalqlari musiqa madaniyatida, jumladan, Markaziy Osiyo musiqiy hayotida cholg’ularning o’z o’rni bor. Urma cholg’ular uzoq tarixga ega bo’lib, ular asrlar davomida umumjamiyat rivojlanishining barcha bosqichlarida takomillashib, mukammallashgan shaklda bizgacha yetib keldi. Ilk nomusiqaviy cholg’ularning “Morfologik” va “Ergologik” ta’rifi: Urma cholg’ularning zarbu-usullaridagi xilma-xil sadolari, inson ruhiyotiga ta’sir qiluvchi ilohiy qudratga ega ekanligi qadimdan ma’lum. Ehtimol, ularning inson hayotiga chuqur kirib borganligi ham shu sabablidir. Odamzodning muntazam harakatlari muayyan usuliy tartibni tashkil etganligi natijasida urma cholg’ularning paydo bo’lishini ta’minlagan deyish mumkin. Urma cholg’ular sadolari yordamida inson ruhiy olamiga tegishli tahsir o’tkazib kelingan. Borliqning insonga ta’sirida insonning ichki ritmik-usuliy harakatlari ham muhim ahamiyatga egadir.