РЫЖИКНИНГ ЭКИНИНИНГ ПЕНЗЯК НАВИ ДУККАКЛАР СОНИ ВА ОҒИРЛИГИГА СУҒОРИШ ВА ЎҒИТЛАШ МЕЪЁР ҲАМДА МУДДАТЛАРИНИНГ ТАЪСИРИ - Ш.Б.Джумаев; Ғ.О.Узақов; Ш.Чариев (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2024)
Аннотация. Ушбу мақолада кузги рыжикнинг Пензяк нави асосида экиннинг сувга ва ўғитга бўлган талаби ўрганилганлиги келтирилган. Кузги рыжик сув тақчиллигига ўта чидамли ва унумдорлиги юқори бўлмаган тупроқ таркибидаги озиқа моддаларини ўзлаштира оладиган ўсимлик бўлиши билан, суғориш ва ўғитлаш меъёрининг ошиб бориши билан ўсимлик дуккаклар сони ўртача 41,9 донадан 64,1 донагача ҳамда дуккаклар оғирлиги 0,75 граммдан 1,31 граммгача ошиб борганлиги келтирилган. Тупроқни меъёрдан ортиқ намликда сақлаш ўсимликнинг ётиб қолишига ва дуккаклар сони ва оғирлиги пасайишига олиб келади.