2-TIP QANDLI DIABETNI DAVOLASHDA AYURVEDA YONDASHUVINING AHAMIYATI - Komiljonova Oygul Olimjonovna (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2024)
Annotatsiya:Qandli diabetning butun dunyo bo'ylab tobora ortib borishi tashvish uyg'otmoqda. Ammo qandli diabetga qarshi Ayurveda aralashuvining samaradorligini tasdiqlovchi ko'plab nashr etilgan adabiyotlar mavjud emas. Ushbu hisobot glikirlangan Hb miqdori (HbA1C) 14,87% gacha bo'lganligi haqida ma’lumot bergan bemorda qandli diabetning muvaffaqiyatli tiklanishiga erishilgan holat to’g’risidadir. Bemorda diabetes mellitusning klassik belgilari bor edi, ya'ni. ortiqcha tashnalik, charchoq va tez-tez siyish. Uning ochlikdagi qondagi glyukoza miqdori 346 mg/dl, ovqatdan keyingi glyukoza darajasi esa 511 mg/dl. Bundan tashqari, uning HbA1C darajasi 14,87% ga etdi, shuning uchun diabetes mellitus tashxisi qo'yilgan. Uning o'ziga xos klinik belgilaridan kelib chiqib, bemorga kaphaja prameha tashxisi qo'yilgan. Kaphaja prameha uchun klassik Ayurveda aralashuviga ko'ra davolash qilingan. Bemor davolashga yaxshi javob berdi. Sakkiz oy ichida uning HbA1C darajasi 6,05 foizga kamaydi. Vaziyat hisoboti qandli diabetga Ayurveda aralashuvining samaradorligini ko'rsatadi. U o'z ko'lami bilan cheklangan, chunki u hodisa hisoboti bo'lsa-da, buni Ayurveda klinik amaliyoti sohasida yangi tadqiqotlar va yutuqlarga olib kelishi mumkin bo'lgan ma'lumot sifatida qabul qilish mumkin.