YURAK KASALLIKLARI PROFILAKTIKASI - Maxmanazarov G‘afur Axnazarovich; Rasulova Muyassar Mirzamurod qizi; Ro‘ziyeva Shaxlo Ergash qizi; Jamshidova Firuza Jamshid qizi (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2024)
Annotatsiya: Yurak kasalliklari (yurak xastaliklari) — yurakning normal faoliyti buzilishi bilan namoyon bo'ladigan yurak-tomir tizimiga oid patologiyalar guruhi. Bunday kasalliklar epikard, perikard, miokard, endokard, yurakning klapan apparati va qon tomirlari shikastlanishlari tufayli yuzaga kelgan bo'lishi mumkin. Yurak kasalliklari uzoq vaqt davomida yashirin shaklda, klinik tasvirsiz kechishi mumkin. Turli xil o'smalar bilan bir qatorda, bugungi kunda rivojlangan mamlakatlarda erta o'limning asosiy sababchilaridan biri hisoblanadi. Nasos rolini bajaradigan yurakdan va qon tomirlardan iborat bo'lgan qon aylanish tizimining uzluksiz ishlashi organizmning normal faoliyat ko'rsatishi uchun zarur shartdir.