ИҚТИСОДИЙ КАТЕГОРИЯ СИФАТИДА ИНСОН КАПИТАЛИНИНГ МОҲИЯТИ ВА УНДА ТАЪЛИМНИ ЎРНИ - Бабаджанова Малика Рузимовна (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2024)
Аннотация: мақолада инсон капитали моҳияти турли ижтимоий-иқтисодий, ишлаб чиқариш, мулкий, шахсий, тақсимлаш, институтционал, ижтимоий, такрор ишлаб чиқариш ёндашувларидан фойдаланиб унинг мазмуни ва унда таълимнинг ўрни очиб берилган. Инсон капитали категорияси ижтимоий-иқтисодий тадқиқотларнинг мураккаб тизимли-таркибий объекти бўлиб ҳисобланади. Инсон капитали, ёлланма ходимга иш ҳақи шаклида, иш берувчига фойда шаклида ва давлатга солиқ шаклида даромад келтиради. Шунинг учун инсон капитали иқтисодий категория сифатида ёлланма ходим, иш берувчи ва давлат ўртасидаги меҳнат потенциали ва улар ўртасидаги даромадларни тақсимлаш бўйича амалга оширилган иқтисодий муносабатларни ифодалайди.