BOLALARDA STENOZLI LARINGOTRAXEITNI DAVOLASHNING PATOGENETIK RIVOJLANISH MEXANIZMI VA ZAMONAVIY YONDASHUVLARI - Safoyeva Zebo Farxotovna (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2024)
Anatatsiya. Ushbu maqolada tarqalish chastotasi, diagnostikasi, kasallanish darajasi, anamnezi, klinik xususiyatlari, bolalarda o'tkir va qaytalanuvchi obstruktiv laringotraxeitni davolash va oldini olish usullari bilan bog'liq adabiyotlarni tahlil qilish keltirilgan. Turli yoshdagi bolalarda krupning tarqalishi bir xil emas: 2-3 yoshli bolalarda krup tez-tez rivojlanadi (bemorlarning 50% dan ortig'i), biroz kamroq — chaqaloqlarda (6-12 oy.) va 4 -5 yoshida, kamdan-kam hollarda, 5 yoshdan kattalarda juda kam uchraydi. Kasallik O'RI belgilari fonida ham, aniq nafas olish belgilari va intoksikatsiyasiz ham laringeal stenoz epizodlarining takrorlanish tendentsiyasi bilan tavsiflanadi.