KUTUBXONA SOHASIGA SUN’IY INTELLEKTNI KIRIB KELISHI QANDAY IMKONIYATLARNI OCHIB BERADI - Toymurotov Otabek Norboy o’g’li (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2024)
Annotatsiya: Ushbu maqola sun’iy intellektning (AI) kutubxonalarga o‘zgartiruvchi ta’sirini o‘rganadi, AI tomonidan boshqariladigan qidiruv algoritmlari, tavsiyalar tizimlari va avtomatlashtirish vositalari kabi ilg’or texnologiyalarga e’tibor qaratadi. Ma’lumotlarga kirish, foydalanuvchi tajribasi va operatsion samaradorlikni oshirishda sun’iy intellektning ro’lini tahlil qilib, maqola kutubxonalarning bilim va innovatsiyalarning dinamik markazlari sifatida rivojlanishi potentsialiga oydinlik kiritadi. Kutubxonalarda sun’iy intellektni qo‘llash bilan bog’liq axloqiy mulohazalar, shu jumladan ma’lumotlar maxfiyligi va algoritmik tarafkashliklar ham ko‘rib chiqiladi. Umuman olganda, izoh kutubxonalar uchun yangi jabhalarni ochish, axborotga inklyuziv kirishni rag’batlantirish va raqamli asrda foydalanuvchiga yo‘naltirilgan xizmatlarni rivojlantirishda AIning transformatsion salohiyatiga qaratilgan tadqiqotlarning qisqacha sharhini beradi.