MOYLI KUNGABOQARDA MINERAL O‘G‘ITLAR ASOSIDA TAYYORLANGAN SUSPENZIYA QO‘LLASHNING O‘SIMLIKNING O‘SISHI, RIVOJLANISHI VA HOSILDORLIGIGA TA’SIRI - Po‘latov Sarvar Mustafoyevich; Qurbonov Ahmad Alavxonovich; Raxmonova Madina Ulug‘bek qizi (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2024)
Respublikamiz sharoitida kungaboqardan yuqori va sifatli hosil yetishtirish uchun mineral va organik o‘g‘itlarni maqbul me’yorlarda qo‘llash muhim ahamiyatga ega hisoblanadi. O‘g‘itlarning samaradorligi ularni qo‘llash muddatlariga ham bog‘liq. O‘simlik oziqa moddalarni miqdor jihatdan ham, sifat jihatdan ham doim bir xil talab qilmaydi. Bu omil o‘simlikni o‘sishi, rivojlanishiga va umuman mavsum davomidagi talabiga qarab turlicha bo‘ladi. Kungaboqar o‘simligini oladigan bo‘lsak, mazkur o‘simlik o‘suv davri mobaynida uzoq muddat oziqlanadigan o‘simlikdir. U urug‘ unib chiqqandan boshlab o‘suv davrining oxiriga qadar tuproqdagi oziqa moddalarni o‘zlashtira oladi. Kungaboqar o‘suv davri davomida sifat jihatdan farq qiladigan bir nechta rivojlanish davrlarini o‘taydi, bu hol oziqlanish jarayoniga ham ta’sir etadi.