ZAMONAVIY YUQORI ANIQLIKDAGI KOMPYUTER TEXNOLOGIYALARIDAN FOYDALANGAN HOLDA MURAKKAB TISH DAVOLASH UCHUN RAQAMLI PROTOKOL - Ortikova Nargiza Khairullaevna (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2024)
Hozirgi vaqtda diagnostika va davolashni rejalashtirish bosqichlarida raqamli imkoniyatlardan foydalanish innovatsiya emas, balki stomatologik bemorlarni reabilitatsiya qilishda juda asosli yondashuv sifatida qaralmoqda. Stomatologik yozuvlarni raqamlashtirish, kompyuterda tasvirlash texnikasi va virtual davolanishni rejalashtirish klinik amaliyotda inqilob qildi. Asta-sekin va izchil ravishda raqamlashtirish shifokorning standart ish jarayonining uchta asosiy bosqichida nashrga qabul qilindi: anamnezni yig'ish bosqichida (bemor ma'lumotlari raqamlashtiriladi va elektron shaklda saqlanadi); rejalashtirish bosqichida (manipulyatsiya va davolash natijalarini keyinchalik vizualizatsiya qilish bilan kompyuter modellashtirishdan foydalanish); davolash bosqichida (kompyuter frezalash yoki 3D bosib chiqarish texnologiyalaridan foydalangan holda protezlarning raqamli modellarini jismoniy ko'paytirish). Dasturiy ta'minot sizga yuqori aniqlikdagi individual ortopedik konstruksiyalarni yaratishga imkon beradi, shu bilan estetik restavratsiyalar natijalarini yaxshilaydigan eng maksimal funktsional ko'rsatkichlarga erishadi. Kompyuterni oldindan rejalashtirish nafaqat tiklash uchun maqbul yo'lni topishga, balki uning estetik natijasini bemorning kutganiga imkon qadar yaqinlashtirishga imkon beradi. Bunday texnologiyalar raqamli rejalashtirish bosqichida tish shifokori tomonidan ishlab chiqilgan va tasdiqlangan tish protezlarining raqamli maketlarini aniq takrorlashga yordam beradi.