ВОЯГА ЕТМАГАНЛАРГА САЛБИЙ ТАЬСИР КЎРСАТУВЧИ ИЖТИМОИЙ ИЛЛАТЛАРНИ ОЛДИНИ ОЛИШ ФАОЛИЯТИНИНГ ТАШКИЛИЙ АСОСЛАРИ - Калбайев Б.И. (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2024)
Муҳтарам Президентмиз Шавкат Миромонович Мирзиёев ўзларининг “Миллий тарққиётимизни юксак босқичга кўтариб қатият билан давом эттирамиз” номли асарларида фарзанд тарбияси бўйича қуйидагча фикрларни келтириб ўтадилар «Фарзанд тарбияси-бола тарбияси бу бизга ерга буғдой сепиб ёки чигит экиб устидан сув қўйиб қачон униб чиқаркан деб кутиб ўтрадиган жараён эмас ,унга домий равишда тарбия бериш эьтибор бериб бориш лозим ҳисобланади»[1] . Бугунги кунда юртимизда ҳуқуқбузарликлариниг профилактикаси ва жиноятчиликка қарши курашиш борасида бир қатор самарали ислоҳотлар олиб борилмоқда десак муболға қилмаган бўламиз. Жумладан, фуқароларнинг ҳуқуқлари,эркинликлари ва қонуний манфааталрини ишончли таьминлаш, уларнинг шахсий дахлсизлиги,мол-мулкини ҳимоялаш борасида бугунги замон талаб даражасида кенг қамровли ва сифатли хизмат фаолияти йўлгақўийлганлиги юртимиз тинчлиги ва осойишталиги бўлмиш поспонлари томонидан кун-тун олиб борилаётган хизмат жараёнлари ҳам ўзининг ёққол исботини намоён қилмоқда. Республикамиз миқиёсида ҳуқуқбузарликлар ва жиноятларнинг кескин камаяишига олиб келганлиги киши дилини қувонтиради. Албатта, тинчлик бу энг улуғ ва бебаҳо неьмат исобланади лекин ушбу неьматнинг ҳам қадрига етмасдан ўзининг содир этаётган ҳатти-ҳаркатлари билан жамият ривожига қолаверса, маҳалла кўй қўни-қўшни олидида уйат ва ор-номус билан бош кўтариб юргвнлар бугунги кунда йўқ эмас орамизда. Бу каби ҳуқуқбузарликлар ва жиноятларнинг олдин олиш ва уларга қарши курашишда самарли усул ҳамда воситаларни кўллаб келаётган Ички ишлар орагналари ходимлари нафақат бу ҳаракатларининг оқибати билан уларни сабаб ва шароиталари энг асосийси барвақт профилактикаси билан шуғланиб келишмоқда. Айниқса, содир этилаётган ҳуқуқбузарликлар ва жиноятларнинг кўп қисми вояга етмаганларўртасида содир этилаётганлиги киши кўнгилини бевосита ранжитади десак янглишмаган бўлмиз. [1] “Миллий тараққиёт йўлимизини юксак босқичга кўтариб,қатьият билан давом эттирамиз” Ўзбекситон Республикаси Президенти Ш.М.Мирзиёев. Ўзбекистон. Т.,2018 йил