XIV ASR ASRNING IKKINCHI YARMI VA XVI ASRDA MOVARAUNNAHRDA TARBIYA, MAKTAB VA PEDAGOGIK FIKRLAR RIVOJI - Islomova Sitora Bazarbayevna; Nurmamatova Sevara Sobirovna (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2024)
Annotatsiya: Mazkur maqola XIV asrning oxiri va XVI asrlarda Movaraunnahrda tarbiya, maktab va pedagogik fikrlar rivoji haqidadir. Movaraunnahrda tarbiya va maktab uchun ko‘pgina allomalarimiz o‘z hissasini qo‘shganlar. Bu islohotlar bu davrda bosh islohotchisi sifatida Amir Temurni olishimiz mumkin. Markazlashgan buyuk Temur davlatining barpo etilishi bilan Movarounnahrda yana fan va madaniyat, maorif qaytadan ravnaq topa boshladi. Amir Temur hukmronligi davrida jahonning ko‘plab shaharlarida Samarqandga hunarmandlar, olimu fozillar, san’atkorlar, muhandislar olib kelindi va ularning boy tajribalari, ijodiy mahoratlaridan ilm-ma’rifat, madaniyat, qurilish jabhalarida keng foydalanildi. Tarbiya, maktab, madaniyat va ilm-fan rivojlandi.