TASHABBUSLI BYUDJET JARAYONLARINING AHAMIYATI - Ortiqov Muhammad Sodiq; Hamroqulov Abdurahmon; Eshboyev Sanjar (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2024)
Annotatsiya: Jahon mamlakatlarida fuqarolarning byudjet jarayonida ishtirok etishi shaffofik va ochiqlikni ta’minlash, jamoatchilik nazoratini kuchaytirishga, bu orqali davlat organlari faoliyati samaradorligini oshirish va korrupsiyaviy holatlarning oldini olishga xizmat qilmoqda. Fuqarolarning ma’lum shakldagi byudjet qarorini qabul qilish jarayonida ishtirok etishi demokratik boshqaruv shakllariga ega ko‘plab mamlakatlarda deyarli XX asrning o‘rtalaridan buyon amalda bo‘lib kelmoqda. Biroq 80-yillarda bu amaliyot faol ravishda “texnologiyalashtirilib”, ko‘pgina davlatlarda mahalliy rivojlanish bilan bog‘liq qarorlarni qabul qilish va ushbu qarorlarni to‘g‘ridan-to‘g‘ri amalga oshirishda jamoatchilikning ishtirokiga asoslangan turli xil innovatsion loyiha va dasturlarni ishlab chiqish hamda amalga oshirila boshladi.