ENDOKRINOLOGIK KASALLIK - KUSHING - Haqberdiyeva Dilbar Viktor qizi,; Umarova Feruza Elboy qizi,; Ablaizova Nilufar Anvar qizi, (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2024)
Annotasiya: Kushing kasalligi endogen giperkortizolizm tufayli yuzaga keladi. Bu adrenokortikotropik gormon (ACTH) ning ACTH ajraladigan gipofiz adenomasi tomonidan gipersekretsiyasi bilan bog'liq . Kushing sindromining sababi sifatida tan olingan bo'lsa-da, bu kam uchraydigan holat hisoblanadi . ACTH sekretsiyasi gipofiz adenomasi bostirilmagan kortizol gipersekresiyasi bilan birga ikki tomonlama adrenokortikal giperplaziyani ham keltirib chiqaradi . Kushing kasalligi yurak-qon tomir va metabolik ko'rinishlar, shuningdek, nafas olish kasalliklari, psixiatrik asoratlar, osteoporoz va yuqori darajadagi kasallanish va o'limga olib keladigan infektsiyalar xavfi ortishi bilan bog'liq. Bular endogen giperkortizolizmning oqibati bo'lib, hatto qulay davolanishdan keyin ham yuqori kasallanish darajasi bilan bog'liq bo'lganligi sababli, Kushing kasalligiga imkon qadar erta tashxis qo'yish va muvaffaqiyatli prognoz va past natijalarga olib keladigan davolash rejasini amalga oshirish juda muhimdir.