QORAQALPOG‘ISTON ShAROITIDA MAVJUD DARAXT-BUTA TURLARINING O‘S ISH HOLATI - N.B.Kamalova; S.M.Urazbaeva (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2024)
Annotatsiya: Ushbu maqolada Qoraqalpog‘iston Respublikasini ko‘kalamzorlashtirish uchun tanlangan daraxt-buta turlarini turli xil tuproq sharoitlarida o‘sishi va saqlanib qolish ko‘rsatkishlari haqida ma’lumotlar keltirilgan. Har vegetatsiya davri so‘ngida sinovdagi daraxtlarning balandligi bo‘yicha Populus alba, Ulmus pumila va Robinia pseudoacacia, ildiz bo‘g‘zidan diametri bo‘yicha Populus alba va Robinia pseudoacacia, yashovchanlik darajasi bo‘yicha Gleditsia triacanthos, Populus alba, Maclura aurantiasa va Ulmus pumila yuqori ekanligi aniqlangan. Eng quyi yashovchanlik esa Sophora japonica da kuzatilgan.