QADIMGI HINDISTONDA FALSAFANING O’QITILISHI - Baxtiyorjon G‘aniboyev (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2024)
Annotatsiya: Falsafaning paydo bo'lishi jahon tarixi bilan bog'liq (8- 5 asrlar. Bizning eramizga qadar), bu paytda Qadimgi Sharqdan Yevropaga qadar insoniyat va ijtimoiy hayotida ko'plab o'zgarishlar sodir bo'ldi. Bu davrni Yasper insoniyat tarihidagi “ko'payish davri” deya nomladi. Bu ko'plab davlat va turli hil tillarda kishilik olmoshi yani “Men” degan tushunchani insoniyat tilida paydo qildi. Buning kelib chiqishi shuni anglatadiki insonlarning dunyo qarashi o'zgarib “Men” degan tushunchani yani o'zligini anglay bilishni va bu tushuncha alohida bir sub'yekt ekanligini anglaydi.Men o'zimni dunyodan ajratgan sub'ektman.