MAKTABGACHA TA’LIM MUASSASALARI UCHUN SAMARALI O’QUV DASTURLARINI ISHLAB CHIQISH - Satimuratova Rayxan Aytmuratovna (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2024)
Annotatsiya: Samarali o’quv dasturlarini loyihalash maktabgacha ta’lim muassasalari uchun asos bo’lib, uch yoshdan besh yoshgacha bo’lgan bolalarning erta ta’lim tajribasini shakllantiradi. Ushbu maqolada bolaning yaxlit rivojlanishini qo’llab-quvvatlovchi o’quv dasturini ishlab chiqish uchun zarur bo’lgan tamoyillar va strategiyalar o’rganiladi. Asosiy tamoyillar rivojlanishga mos keladigan amaliyotlar, kognitiv, ijtimoiy-emotsional, jismoniy va ijodiy sohalarni o’z ichiga olgan yaxlit yondashuv va o’yinga asoslangan ta’limning integratsiyasini o’z ichiga oladi. Samarali maktabgacha ta’lim dasturining elementlari tematik birliklar, loyihaga asoslangan ta’lim, barqarorlik va o’z-o’zini tartibga solishga yordam beradigan kundalik tartiblar, doimiy baholash va ota-onalarning kuchli ishtirokini o’z ichiga oladi. Bunday o’quv dasturini amalga oshirish yosh o’quvchilarning turli ehtiyojlarini qondirish uchun doimiy baholash va moslashishni talab qiladi.