PALLIATIV TIBBIY YoRDAM KO’RSATIShNING TUBERKULEZNING OG’IR VA SURUNKALI ShAKLLARI BILAN KASALLANGAN BEMORLARGA O’RNI - Mamatova Nargiza Toirjonovna; Axmedov Abdumannon Abdullo o`g`li (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2024)
Annotasiya. Palliativ tibbiy yordam-bu hayotga xavf soluvchi kasallik bilan bog’liq muammolarga duchor bo’lgan bemorlar va ularning oilalarini hayot sifatini yaxshilashga qaratilgan yondashuvdir. Ishning maqsadi silning og’ir va surunkali shakllari bilan kasallangan bemorlarning palliativ tibbiy yordam ko’rsatilishiga bo’lgan ehtiyojni aniqlash bo’ldi. Ushbu tadqiqotda 43 nafar ahvoli og’ir yoki o’rta og’ir bo’lgan sil bilan kasallangan bemorlar ishtirok etdilar. Bemorlarda havotir va tushkunlikning darajasini aniqlashga yordam beruvchi HADS shkalasidan, uzoq kuzatuvda bo’lgan bemorlarda komorbidlik darajasi aniqlash uchun Charlson shkalasidan, surunkali og’riqni baxolash uchun esa vizual analog shkalasidan (Visual Analog Scale - VAS) foydalandik. Xulosa qilib aytganda, silning og’ir va surunkali shakllari bilan kasallangan bemorlarni davolash tibbiy va psixologik tadbirlarni o’z ichiga olgan palliativ yordamni talab etadi.