YOD TANQISLIGI. HOMILADORLARDA , BOLALARDA SHAKLLANISHI VA RIVOJLANISH BUZILISHLARNING O’ZIGA XOS XUSUSIYATLARI - Safarov U.B.; Nasullayev Fayzi Otabek o’g’li (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2024)
Annotatsiya: Yod etishmasligi organizimda qalqonsimon bez faoliyatining susayishi o'z navbatida tireoid garmonlar biosintezi pasayishiga bu esa bolalarda asab sistemasining shakllanish va rivojlanishida qaytmas o’zgarishlarga olib kelishi mumkin. Bunday bolalar o’z tehgdoshlaridan, aqliy va jismoniy rivojlanishdan orqada qolishdi. Shuning uchun erta yoshdagi bolalarda,homilador ayollarga va emizikli ayollarda yod etishmasligi ko’proq uchrashini e’tiborga olinib bularga guruhli profilaktika olib borilishi lozim.Bunday profilaktikada bolalar, homilador va emizuvchi ayollarni kundalik ratsioninda yetarli microelementlar bilan taminlanganligiga e’tior qaratishimiz zarur.