ФЕРМЕНТЛАР - Бокиева Зулфия Арифжоновна (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2023)
Ферментлар барча тирик ҳужайраларда мавжуд бўлиб, баъзи моддаларнинг бошқа моддаларга айланишига ҳисса қўшади. Ферментлар тирик организмларда содир бўладиган деярли барча биокимёвий реакцияларда катализатор вазифасини бажаради. 2013 йилга келиб 5000 дан ортиқ турли ферментлар тавсифланган эди. Улар барча ҳаётий жараёнларда муҳим рол ўйнайди, организмдаги метаболизмни бошқаради ва тартибга солади.