FUNKSIYA TUSHUNCHASI - Yoqubjon Botirov Qosimovich (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2023)
Annotatsiya:Funksiya so`zi lotincha “function” so`zidan olingan bo`lib, u sodir bo`lish bajarish degan ma`nolarni bildiradi. Funksiyaning dastlabki ta`riflari G.Leybnits, I.Bernulli, N.I.Lobachevskiy asarlarida berilgan.. Agar X to’plamning har bir elementiga Y to’plamning yagona elementiga biror qonuniyat bo‘yicha akslanishi funksiya deyiladi.Y o’zgaruvchi Xning funksiyasi ekanligini y=f(x) ko’rinishda belgilaymiz.Fransuz matematigi Rene Dekart(1596-1650)matematikaga o‘zgaruvchi miqdor tushunchasini fanga birinchi bo‘lib kiritdi. U o‘zgaruvchi miqdor va funksiya tushunchalarini kiritdi.Funksiyaning berilish usullari analitik, jadval, grafik va so‘z usullari bilan berilishi mumkin.