MIRZO ULUG`BEKNING SHARQ ILM-FAN TARAQQIYOTIDAGI O`RNI - O’roqov Akbar Akmal o’g’li; Berdiyorov Ilg’or Ilxom o’g’li; Ahrorova Madina (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2023)
XV asr tarixi ilim fan taraqqqiyoti va san`ati shu davrining buyuk hukumdori bo’lmish Mirzo Ulug’beksiz tasavvur qilib bo’lmaydi. Ulug’bek mirzo hayoti davomida ko’pkina memoriy obidalarning qurulishiga shaxsan boshchilik qilganligi bilan ajralib turadi, bularga misol qilib olishimiz mumkinki XV asr mo’jizlari hisoblangan Samarqand, Buxoro, G’ijduvon va boshqa shaharlardagi ko’pgina madrasalarni qurdurgani va hayoti davomida o’zi ham asos solgan madrasa va rasadxonalarida ilmiy faoliyat olib bordi. O’rta asrlar davomida qurulgan madrasalar o’zining talim tiziming mukammalligi bilan birgalikda arxitekturasi va bezalitish uslubi bilan ajralib turadi. Ulug’bek o’zining davrida qurulgan ilimgoh qulayliklariga va bezagiga alohida etibor beradi va o’zi asos solgan ilimgohlarning moddiy tomonlama taminlanishiga katta etibor bergan va o’z zamonasi aholisini ilimli bo’lishini xohlagan o’z navbatida bor kuchi bilan shu narsaga harakat qilgan tadbirli zamon hukumdorlaridan biri edi.