KAMQONLIK ASORATI VA UNI DAVOLASH USULLARI - Mo’minboyev Diyorbek Jasurbek o’g’li (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2023)
Annotatsiya:Kamqonlik har o’nta odamning to’qqistasida uchraydigan juda keng tarqalgan kassaliklardan biri hisoblanadi va u tibbiyotda anemiya deb ataladi. Anemiya yoki kamqonlik qonni hajm birligida gemoglobin va eritrotsitlar, gematokrit miqdorini kamayishi bilan xarakterlanadigan patologik holatdir. Buning natijasida to‘qimalarda kislorod tanqisligi – gipoksiya yuz beradi. Gipoksiya yuzaga kelgandan keyin to’qima va hujayralarda moddalar almashunuvi jarayoni buzuladi. Kamqonlik yuzaga kelmasligi uchun to’g’ri ovqatlanish ratsioniga amal qilish, oilaviy polikilinikalarga borib qonimizni muntazam tekshirtirib turishimiz, davolashda esa qaysi turdagi anemiya ekanligini etiborga olishimiz lozim.