QUYOSH ENERGIYASIDAN ISSIQXONALARNI QUYOSH SUV ISITGICHLARI YORDAMIDA ISITISHDA SAMARALI USULLARIDAN FOYDALANISHNI TADQIQ QILISH - Axtamov Rustam Axtamovich; Normurodov Elbek Eshmamat o‘g‘li; Xolliyev Javohir Farxodovich (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2023)
Annotatsiya: Quyosh suv isitgichi yutilgan quyosh nurlanishi energiyasi hisobidan suvni isituvchi, saqlovchi va iste’molchiga uzatuvchi qurilmadir. Quyosh suv isitgich qurilmasining asosiy qismini quyosh kollektori va bak-akkumulyator tashkil etadi. Quyosh kollektorlarining asosiy vazifasi quyosh radiatsiyasini imkon qadar ko‘proq yutib, uni issiqlik energiyasi sifatida yig‘ish va issiqlik tashuvchi moddaga (suv, antifriz va h.k.) uzatishdan iboratdir. Bak-akkumulyator esa kollektordan keluvchi issiq suvni yig‘ish, sovushiga yo‘l qo‘ymaslik va iste’molchiga uzatish uchun xizmat qiladi.