PANJARA PAYVVANDLASH TEXNOLOGIYASI - Igamberdiyev Madaminjon Quchqarboyevich; Qosimov Ilhomjon Qutbiddin o’g’li (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2023)
Kirish. Payvandlash – metallar, qotishmalar va turli materiallarni plastik deformatsiyalash yoki birikilayotganqismlar orasini qizdirish bilan atomlararo birikish natijasida ajralmas birikma hosil qiluvchi texnologik jarayondir. Atomlararo kuchlar ta’siri natijasida birikmalar hosil qilish jarayoniga materiallarni payvandlash deyiladi. Ma’lum bo’lishicha detall metalining yuzadagi atomlari, erkin to’yinmagan aloqalari mavjud, bular atomlararo kuch ta’siri masofasida bo’lgan har xil atom va molekulalarni o’z ichiga oladi.