XALQARO INVESTITSIYA ARBITRAJLARIDA EKSPROPRIATSIYA BO'YICHA TARTIBGA SOLUVCHI DA'VOLAR - Adizova Nargiza Parda qizi (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2023)
Annotatsiya: Maqola xalqaro investitsiya arbitrajlarida ekspropriatsiya masalasi bo`yicha ko`rilgan hamda hal etilgan da’volar hamda ushbu masalani tartibga soluvchi xalqaro va milliy qonunchilik normalariga bag`ishlangan. Davlatlarning tashqi munosabatlarida investitsiya kiritish va qabul qilish to`g`risida shartnomalar tuzish umuman investitsiya munosabatlari muhim rol o`ynaydi. Investitsiya munosabatlarida, xususan investitsiyalarni va investorlarning huquqlarini himoya qilishda ekspropriatsiya masalasining huquqiy tartibga solinganligi muhim ahamiyatga ega. Ekspropriatsiya xalqaro shartnomalar bilan, davlatlar o`rtasidagi ikkitomonlama shartnomalar bilan bundan tashqari milliy qonunchilik bilan tartibga solinadi.