15-АЦЕТОКСИАЗОМЕТИН АТИЗИН ДИТЕРПЕНОИД АЛКАЛОИДИНИНГ ЮРАК МУСКУЛИ ҚИСҚАРИШ ФАОЛЛИГИГА ТАЪСИР МЕХАНИЗМИНИ ЎРГАНИШ - Зайнабиддинов Анвар Эркинжонович; Хaйдаров Жавлонбек Бахтиёр ўғли; Муталипов Азизбек Абдуллажон ўғли (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2023)
Бугунги кунда ўсимликлардан ажратиб олинган дитерпен қатори алкалоидларнинг антиаритмик хусусиятларини ўрганиш борасида бир қатор илмий изланишлар олиб борилган [1]. Бироқ антиаритмик дори воситаларга талаб юқорилиги ва дитерпен алкалоидларнинг кардиотроп дори воситаларга таълаб юқорилиги ва дитерпен алкалоидларнинг кардиотроп таъсир самарадорлиги талабларга тўлиқ жавоб бермаслиги яъни, антиаритмик хусусияти ортиши билан бирга уларнинг манфий инотроп таъсирини хам ортиб бориши ушбу йўналишдаги тадқиқотларни давом эттиришни тақозо қилади. Шунинг учун манфий инотроп таъсири кам бўлган антиаритмик хусусияти юқори дитерпен алкалоидларни ўрганиш ва излаб топиш муҳим амалий аҳамиятга эга ҳисобланади [2].