MONILIFORMIS MONILIFORMISNING O'ZBEKISTONDAGI BIRINCHI UCHRASH XOLATI - Mamadaliyeva Mohinur; Anvarov Jahongir (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2023)
Butun dunyoda Moniliformis moniliformis gelmintining odamda uchrash xolati kam uchragan.Hozirgi xolat O’zbekistondagi 16 oylik bolada bu qo’zg’atuvchining uchragani.Bemorda qorinda og’riq bo’lgan va bir marta qayd qilgan.Onasining so’ziga ko’ra,uyda ko’p hashoratlar bo’lgan va bola suvarakni yutib yuborgan bo’lishi mumkin.Tekshiruvlarda axlatda qo’zg’atuvchi topilmagan.Bemor 2 xafta davomida Albendazol dori preparati bilan davolangandan so’ng axlatida uzunligi 165 mm,diametri 2-2,5mm bo’lgan urg’ochi Moniliformis moniliformis topilgan. Parazit oq rangda bo’lib, tanasi segmentlarga bo’lingan ko’rinishda.Bunday xolat O’zbekistonda boshqa ko’rsatib o’tilmagan,shuning uchun bu birinchi O’zbekistondagi xolat.