АRENLARNI DEG+DMSO SISTEMASIDA AJRATISH - M.O.Olimova (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2023)
Ekstraktsiya jarayonining iqtisodiga ta'sir qiluvchi asosiy nuqtalardan biri bu erituvchining xom ashyoga nisbatini aniqlaydigan ekstraktorning samaradorligidir. Ushbu nisbatni kamaytirish jarayonning texnik-iqtisodiy ko'rsatkichlarini yaxshilashning istiqbolli usullaridan biridir. Adabiyotlarda [2, 4] selektiv erituvchilarga qo’yiladigan talablar batafsil tavsiflangan. Sanoat ekstraktori yuqori selektivlik va eritish kuchiga, oson regeneratsiyaga, ajratiladigan xom ashyo bilan etarlicha yuqori zichlikdagi farqga, past yopishqoqlikka va boshqalarga ega bo'lishi kerak. Ekstragentni tanlashda erituvchining resurslari va tanlangan erituvchidan ekstraktsiya jarayonlariga qo'shimcha ravishda va boshqa sanoat maqsadlarida foydalanish imkoniyatini hisobga olish kerak.