O’ZBEK QIZIDAN HESSEGA MAKTUB - Marhabo Sattorova (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2023)
Men talaba bo'lgan edim, ham meni eng katta orzuim amalga oshgan edi. Xayr qishlog'im, xayr bolaligim! Biz oilada to`qqizta farzandmiz. Shahardan kelin bo'lib arang qishlog'imizga ko'nikkan ustozim - Robiya Qurbonova sabab nemis tiliga butun oilamiz, qolaversa, butun qishlog'imiz o'zgacha hurmat, mehr, havas bor edi. Axir bu til bizga olamni ko'rsatishi mumkin edi, bu til orqali dunyo kezishimiz mumkin ekanligin ich- ichdan his qilardik. Qishloqda barchamizga yumush ko'p edi. Biz dehqon edik, cho'pon edik, lek mudom qo'limizda nemischa kitob bo'lardi. Akalarim kitob ustida uxlab qolishardi. Ular universitetga kirish uchun nemis tilidan test yechishardi. Ular uxlab qolishganda bu testlarni yechib qo'yardim. Testlar kitobchada to'g'ri belgilansa, akamlar o'qishga kiradi deb o'ylaganman. Akamlarga achinganimdan nemis tilini o'rgana boshladim. O'sha yillar katta akam magistraturaga, kichik akam bakalavr bosqichiga to'lov- shartnoma asosda o'qishga kirishdi. Bizni ikkisini ham o'qitishga moliyaviy imkoniyatimiz yo'q edi. Tavakkal qilib dadam ikki akamni ham o'qishga yubordi. Bir hafta o'tib, katta akam " men bakalavr o'qidim yetadi, ukam o'qiy qolsin" deya shahardan kelib qo'ydi. Yana bir hafta o'tib, kichik akam " akam davom o'qib olim bo'lsin, men o'qimayman" deb qaytdi. Ikkalasi ham chin dildan o'qigisi kelsa- da, jigarchilik oqibatlari ustun turardi. Bir yil to'lov qildik, kelasi yil oilamiz Germaniyaga o'qishga ikki stipendiya yutib olgan edi, ha ikki akam ham Germaniyadek davlatning baxtli talabasi edi.Hozirda ular olim bo'ldi, biri Germaniyada, biri nemis- o'zbek aloqalarini mustahkamlash yo'lida xizmat qilmoqda. To'rt opa- singil nemis filologlari bo'ldik, ukam ham Germaniyada o'qib keldi. Bizning nemis tiliga bir hurmatimiz ming bo'lib qaytdi.