ХАЁТИЙ ҚАДРИЯТЛАР ВА ЎҚУВЧИЛАР КАСБ ТАНЛАШИГА ПСИХОЛОГИК ЁРДАМ БЕРИШ - Отажонова Гулзира Озодовна (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2023)
Шахснинг сифатлари ва хусусиятларининг жамланмаси ҳамда касбни мустақил танлашни шакллантириш мезонлари касб-ҳунарни мустақил танлашга тайёрлик ҳисобланади. Касб-ҳунарни мустақил танлашга психологик-педагогик тайёрликнинг умумий ҳолати ўқувчиларда, шахсий кизиқиш, мойиллик ва қобилиятлари, касблар олами ҳамда меҳнат бозори ҳақидаги тасаввурлари асосида шаклланади. Психологик-педагогик тайёрликнинг тузилиши ўзида миқдорий ифодага эга бўлган учта кўрсаткичларни, шунингдек, касб-ҳунарни мустақил танлашнинг турли даражадаги, кенг қамровли ташхислашни назарда тутувчи сифатларини бирлаштиради.