DEVORBOP QURILISH MATERIALLARI ISHLAB CHIQARISH - Tojiboyeva Nozima Yorqin qizi (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2023)
Bugungi kunda qurilish materiallari ishlab chiqarish va juda ko’p tarqalgan kaolin, giltuproqlarning o’zi va qo’shimchalar bilan ishlatiladigan giltuproqlar sopol buyumlar ishlab chiqarish uchun zarur xom ashyodir. Giltuproq suv bilan aralashtirilganda u xohlagan shakl berish mumkin bo’lgan plastik loyga aylanadi. Keramika - maxsus tuproq (gil, kaolin) yoki tuproq bilan turli minerallar aralashmasidan hosil qilingan aralashmani pishitib, undan tayyorlangan va keyin qattiq qizdirib hosil qilingan mahsulotdir. Barcha keramik materiallar g’ovakligiga qarab massasiga ko’ra suv shimuvchanligi 5% dan ko’p (odatda, 10 .. 20% chegarasida) bo’lgan g’ovakli va suv shimuvchanligi 5% dan kam bo’igan zich materiallarga bo’linadi. Keramikadan qurilishda (g’isht, cherepitsa, plita, qoshiq, quvur, sanitar- qurilish buyumi va boshqalar), uy-ro’zg’orda (sopol va chinni idishlar) va texnikada (elektr izolatori va boshqalar) keng foydalaniladi.