BODRING KASALLIK ALOMATLARI VA KURASH CHORALARI - Axatova Shohsanam Abdunosir qizi; Nabijonova Go'zal Qahramon qizi (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2023)
Annotatsiya: Kasallik kattalarda ham, yosh madaniyatlarda ham uchraydi. Ta'sir qilingan butalar yomon o'sadi, bodring barglarida engil tomirlar hosil bo'ladi va barg plitalari deformatsiyalanadi. Mevalarda dog'lar paydo bo'ladi, ular qisqaradi, deformatsiyalanadi va ta'mi achchiq bo'ladi. Agar siz kasallangan bodringning mevasini kesib tashlasangiz, uning urug'lari kam rivojlanganligini bilib olasiz. Ba'zida meva yuzasi nekrotik dog'lar bilan qoplanishi mumkin.O'simlik infektsiyasidan so'ng, virus tomirlar orqali ildizga, keyin esa ildiz tizimiga tarqala boshlaydi. Agar zararlangan bodringli bog'da begona o'tlarni tozalash paytida ularning barglari yoki poyalari shikastlangan bo'lsa va sharbat qo'shni butalarga tushsa, unda ularning infektsiyasi paydo bo'ladi. Bundan tashqari, sog'lom o'simliklar kasal o'simliklar bilan aloqa qilganda ham infektsiyalanishi mumkin, bu esa ta'sirlangan butalar sonining ko'payishiga olib keladi.