MUSTAQILLIK DAVRI TERMINOLOGIYASI - Saidova Dildora Baxtiyarovna (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2023)
Annotatsiya: Ushbu maqolada mustaqillik davridan oldin bizga kirib kelgan so’zlar, eskirgan (arxaik) qatlam sirasiga kirib qolgan bir qator terminlar haqida. “Davlat tili to‘g‘risida”gi Qonunning ahamiyati. Istiqlol davrida ijtimoiy-siyosiy, iqtisodiy, madaniy, diniy, ma’naviy hayotda yuz bergan tub o‘zgarishlarning o‘zbek terminologiyasiga ta’siri. 90-yillar boshida o'zbek jamiyatida kechgan puristik harakatning ijobiy va salbiy tomonlari. 0‘zbek tili terminologiyasida mutlaqo yangi tushunchalarning ifodalanishi. 0‘zbek terminologiyasi asosan ikki manba: a) o‘zbek tilining o‘z imkoniyatlari va b) G‘arbiy Yevropa tillaridan shiddat bilan kirib kelayotgan ko'pdan-ko'p o‘zlashmalar hisobiga yanada takomillashuvi haqida ma’lumotlar berilgan.