OMINA SHENLIKO‘G‘LINING "VIJDON AZOBI" ASARIGA TAQRIZ - Sayliyeva Zarina Rahmiddinovna; Qurbonova Manzura Shuxratulla qizi (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2023)
Islomiy mazmundagi kitob va romanlar yozishi, konfrensiyalardagi nutqlari bilan mashhur bo‘lgan Omina Shenliko‘g‘lining turk adabiyotida tutgan o‘rni beqiyosdir. Uning qalamdan to‘kilgan mislsiz durlar o‘z tili va adabiyotining dovrug‘ini dunyoga taratdi. Adibaning kitobxonlar orasida ma‘lum va mashhur bo‘lishiga ulgurgan bir qancha hayotiy hamda yozuvchi ong-u tafakkurida paydo bo‘lgan va dunyo yuzini ko‘rgan asarlari kutubxonalarda, kitob rastalarda o‘z o‘rnini topib ulgurgan. Jumladan, uning "Mahkum tuyg'ular", "Men kimning qurboniman", "Ruhim oynasi", "Mariya", "So‘nggi pushaymon foyda etar" singari romanlar, Yig‘latgan yillar nomli xotiralar kitobi, “Vijdon azobi” nomli to‘plamlari mashhur. Bundan tashqari, yozuvchining din ahkomlarida yanada mustahkamroq bo‘lishga har yerda sabr etib, Ollohning jamolini, vasfini ko‘rishga undaydigan asarlari talaygina. Bunday asarlar sirasiga "Imomning maneken qizi", "Dor ostidagi odam", "Mariya", "Vijdon azobi" singari asarlarni sanab o‘tishimiz mumkin. Omina Shenliko‘g‘lining asarlari markazida Islom dini yuqori o‘rinni egallaydi. Jamol Kamol bilan bo‘lgan suhbatlarning birida u shunday mazmundagi so‘zlarni keltirib o‘tadi. "Islom dinida, islomda yozilmagan har qanday asar, asar emas," - deydi. Bundan kelib chiqadiki, Omina Shenliko‘g‘li haqiqatni, Haqni yozadigan yozuvchilar. Adiba "Butun dunyoni Islom qutqaradi,"- deydi.[1] [1] Omina Shenliko‘g‘li "Mariya" ("Zukko kitobxon" nashriyoti, 2021, 84-bet)