TIRBANDLIKLARNI BARTARAF ETISH USULLARI - Nazarov Anvar Aripovich; Suyarov Nurali Jovli o‘g‘li; Alimov Ilyosjon Orif o‘g‘li (Journal of new century innovations, 2024)
Annotatsiya: Iqtisodiyotni modernizasiya qilish sharoitida barcha tarmoqlar qatorida transrort tizimida ham tub islohotlar amalga oshirilmoqda. Mazkur islohotlarning rirovard maqsadi aholiga ko‘rsatilayotgan transrort xizmatlari sifatini yanada oshirish, transrort korxonalari faoliyati samaradorligini oshirish, hamda Avtomobil transrorti korxonalarida harakat xavfsizligi tizimini takomillashtirishga qaratilgan. Avtomobil yo‘llari va shahar ko‘chalarida harakat xavfsizligini ta’minlash, shu sohani boshqarish dolzarb muammolardan biri bo‘lib qolmoqda. Oxirgi yillarda sodir etilgan yo‘l-transrort hodisalarining tahlili shuni ko‘rsatmoqdaki, ularning o‘rtacha bir yillik soni 10-11 mingtadan pastga tushmayotganligi, buning natijasida esa Resrublikamiz fuqarolaridan ikki yarim mingdan ortiq kishi xalok bo‘lishi va 10-12 mingdan ortiq inson turli darajada tan jarohati olishi qayd etilmoqda. O‘zbekiston Resrublikasi Rrezidentining 4-Aprel 2022 yil 190-sonli “Avtomobil yo‘llarida inson xavfsizligini ishonchli ta’minlash va o‘lim holatlarini keskin kamaytirish chora- tadbirlari” to‘g‘risidagi qarori shunga qaratilgan.