KATTA MA’LUMOT BAZALARINI PARALLEL ISHLOV BERISH USULLARINI VA MODELLARINI O’RGANISH - Kodirov Akbar Shuxratovich; Homidova Mahliyo Husniddin qizi (Journal of new century innovations, 2024)
Annotatsiya: Hozirgi vaqtda axborot tizimlari orqali maʼlumotlarga ishlov berish texnologiyalari sohasiga sezilarli taʼsir koʻrsatadigan hodisalardan biri bu juda katta maʼlumotlar bazasini yaratilishi, ularni saqlash va foydalanishdir. Real vaqtda maʼlumotlar bazasiga ishlov berish bugungi kundagi dolzarb masalalardan biri bo’lib bormoqda. Koʻp yadroli prosessorlar asosida jihozlangan kompyuterlarda relyatsion maʼlumotlar bazasi bilan bilan integratsiyalashuvga imkon beruvchi klasterli hisoblash tizimlariga yoʻnaltirilgan maʼlumotlarning ustunli tasviridan foydalangan holda katta maʼlumotlar bazalarini parallel ishlov berishning samarali usullarini tadqiq va etish va foydalanish boʻyicha tavsiyalar berishdan iborat.