МОНОХЛОРМЕТАНДАН ЭТИЛЕН ҲАМДА ПРОПИЛЕН ИШЛАБ ЧИҚАРИШ - Искандаров Абор Искандар ўғли; Ергашев Нурбек Зокир ўғли; Жавҳаров Жонибек Журақул ўғли (Journal of new century innovations, 2024)
Ишда табиий газдан монохлорметанни оралиқ синтез қилиш ва унинг кейинги каталитик ҳавосиз жойда юқори ҳароратларда қиздириш жараёнии орқали этилен ва пропилен ишлаб чиқариш кўрсатилган. Монохлорметаннинг каталитик ҳавосиз жойда юқори ҳароратларда қиздириш жараёнии, 400, 425 ва 450 °C ҳароратда ЮКЦ-30/Al2O3 силикоалюминомагнийфосфат катализаторида монохлорметандан этилен ва пропилен ишлаб чиқаришни ўргандик. Аниқланишича, 5 соатлик тажриба давомида этилен учун жараённинг танлаб таъсир этувчанлиги доимий равишда ошиб боради, пропилен учун эса 400 °C ҳароратдан ташқари у пасаяди. Катализаторнинг фаоллиги, қоида тариқасида, карбонланиши туфайли монотон равишда камаяди. 550 °C ҳароратда ҳаво билан регенерация катализаторнинг фаоллигини тўлиқ тиклайди. Монохлорметаннинг каталитик ҳавосиз жойда юқори ҳароратларда қиздириш жараёни кинетикасини ўрганиш реакциянинг монохлорметанга нисбатан биринчи даражали эканлигини кўрсатди.