ZARAFSHON VOHASI O’SIMLIKLARINING SISTA HOSIL QILUVCHI VA BO’RTMA NEMATODALARDA BILAN ZARARLANISHI - Boltayev Komil Sultonovich; Uroqov Feruz Mansurovich (Journal of new century innovations, 2022)
Annotatsiya: Zarafshon vohasi oqdaryo, qoradaryo, jonboy qo’riqxonasi to’qaylarida o’suvchi yovvoyi shakarqamish – Saccharum spotaneum L. , oddiy qizilmiya – Clycyrrhiza glabra L., jumrutsimon chakanda – Hippophae rhamnoides L., qoratol – Salix excella S.G.Gmel, ko’k yaproqli terak (turang’a)- Populus riuinosa Schrenk o’simliklarning sista hosil qiluvchi va bo’rtma nematodalar bilan zararlanishini o’rganildi. O’rganish natijasida oddiy qizilmiya, qora tol, ko’k yaproqli terak o’simliklari sista hosil qiluvchi nematodalar bilan, chakanda o’simligi bo’rtma nematodalar bilan zararlanganligi aniqlandi. Yovvoyi shakarqamish o’simliklarida sista hosil qiluvchi va bo’rtma nematodalar aniqlanmadi.