SURUNKALI OBSTRUKTIV O’PKA KASALLIGIDA SO’ROVNOMA VA TEKSHIRUVLAR O’TKAZISH - Rakhmatullayeva G.K. (Journal of new century innovations, 2024)
Annotatsiya: Surunkali obstruktiv o’pka kasalligi tarqalishi dunyo bo’ylab ortib bormoqda. Shu jumladan 1995-yilda AQShda 12,5 mln SOO’K va 1,65mln kishi esa emfizemaga yo’liqqan. Kishi yoshi ulg’aygan sayin unda ushbu xastalikning rivojlanish xavfi oshadi. Shu jumladan O’zbekistonda 10 yosh ko’rsatkichi bo’yicha 3-6% kishida, 70 yosh ko’rsatkichi bo’yicha 24,1% foizga yetdi. Bu esa kasallikning dolzarbligini bildiradi.