KON GIDRAVLIK EKSKAVATORLARINING ASOSIY KONSTRUKSIYASI VA TEXNOLOGIK AFZALLIKLARI - Salimova Shaxrizoda Sanjar qizi (Journal of new century innovations, 2024)
Muruntau karyeridagi gidravlik ekskavatorlar, yuqorida aytib o‘tilganidek, Caterpillar (Cat-5130 2 mashinalari va Cat-5230 2 mashinalari), Hitachi (EX-3500 modellari) va Orenshtain-Koppell (RH-170 2 ta va RH-200 2 modellari mashina) tomonidan yetkazib berilgan. Ishlashning dastlabki 3 yilida texnik tayyorgarlik koeffitsientining o‘rtacha qiymatlari ko‘rsatilgan modellar uchun mos ravishda 0,85; 0,88 va 0,93. Cho‘mich sig‘imi 15 va 17 kubometr bo‘lgan ekskavatorlar o‘rtacha 200 ming kubometr yuk ko‘tarishni ta’minlagan, 1 kubometrga tog‘ massasi, cho‘mich sig‘imida.