O’SMIR YOSHIDAGI BOLALAR SHAXSINING ETNOPSIXOLOGIK XUSUSIYATLARINI SHAKLLANTIRISHDA OILANING O’RNI - Babayeva Gulchehra Rustamovna (Journal of new century innovations, 2024)
O'smir yoshdagi bolalar shaxsining etnopsixologik xususiyatlarini shakllantirishda oilaning o'rni an'anaviy o'zlashtirish jarayonida e'tirof etiladi. Maqola oilaning bolalarni shakllantirishdagi ahamiyatini, ularning jismoniy va ma'naviy rivojlanishini ta'rifiy qilib, oila ahvolining bolalar ustidagi ta'sirini ta'kidlaydi. Etnopsixologik tushunchalar asosida oilaning bolalar bilan o'zaro aloqasining, ularning o'zlarini shakllantirishida o'z o'rniga ega bo'lishining o'zgacha roli ko'rsatiladi. Oiladagi tarbiya usullari, ma'naviyat, madaniyat va oiladagi munosabatlar bolani shakllantirishda katta ahamiyatga ega. Maqola oilaning sodda omonatlar va o'ziga xos bo'lishini, qo'liga olishini, ijodiylik muhitini ta'minlashini va bolalarni etnik va jismoniy tarzda rivojlantirish jarayonida oilaning ta'sirini belgilovchi tahlil va tadqiqotlarga ega. Hozirgi vaqtda oilaning bolalarni shakllantirishda o'zining o'rni va roli inson ma'naviy va jismoniy rivojlanishiga cheklanmagan ahamiyatga ega.