O‘ZBEKISTON JANUBIDA BARG SALAT NAV NAMUNALARINI YETISHTIRISH AGROTEXNIKASI - Baymirov A.X.; Aramov M.X. (Journal of new century innovations, 2024)
Annotatsiya: Salat barg turli xil ozuqa moddalarga boy bo‘lgan tuproqda yaxshi rivojlanadi. Salat barg organik va mineral o‘g‘itlar solingan tuproqlarni xush ko‘radi. Agar yer maydoniga yetarli miqdorda go‘ng solingan bo‘lsa, salatbargni kartoshka, bodring, no‘xat va pomidordan keyin ham ekish mumkin. Agar yerga rediska, turpga o‘xshash ekinlar ekilgan bo‘lsa, ulardan so‘ng salat barg ekish yaxshi natijalarga olib kelmaydi. Salat barg ekinini ekish uchun tayyorlangan yer maydoniga yaxshi ishlov berilgan va o‘g‘itlangan bo‘lishi kerak. Bunday yer maydonlarida faqatgina mineral o‘g‘itlarni ishlatgan holda ham salatbargdan yuqori hosil olish mumkin. Ammo yer kuchsiz va qotib qolgan bo‘lsa, u holda mineral o‘g‘itlardan tashqari, kerakli miqdordagi go‘ngni ham solish kerak bo‘ladi. Organik va mineral o‘g‘itlarni birgalikda ishlatish salatbarg o‘simligini ozuqa moddalar bilan bir maromda ta’minlashga yordam beradi. Ammo bunda organik va mineral o‘g‘itlarni yarim dozalarda ishlatish kerak bo‘ladi.