ЁШ БОЛАЛАРДА ЎПКА КАСАЛЛИКЛАРИДА УЧРАЙДИГАН ЭНДОКРИН ТУЗИЛМАЛАРИ ГИСТОЛОГИЯСИ - ЮЛДАШЕВА Н. Б; ХУСАНОВ Т. Б (Journal of new century innovations, 2024)
Аннотация. Ўпканинг эндокрин тузилмалари якка-якка жойлашган ҳужайралар (апудоцитлар) ва нейроэпителиал таначалардан иборатдир (НЭТ). Улар ўпка гистогенези даврида мухим регулятор вазифа бажаради. Болалар ўпкасида учрайдиган яллиғланиш жараёнида апудоцитлар ва НЭТда учрайдиган ўзгаришлар етарлича ўрганилмаган. Тадқиқотимизнинг мақсади болалар пневмониясида ўпка эндокрин аппаратини ўрганишдан иборатдир. Мақсадимизга эришиш учун хар хил ёшда пневмониядан нобуд бўлган болалар ўпкаси бўлакчалари олинди. Буэн суюқлигида қотирилганда ва парафин ёрдамида зичлаштирилгандан кейин олинган кесмалар Гримелиус усулида кумуш нитрат тузи билан импрегнация қилинди. Ўтказилган тадқиқотлар шуни кўрстадики, пневмония билан касалланган болаларда апудоцитлар ва НЭТнинг гиперплазияси кузатилади. Морфологик жихатдан болалар ўпкаси яллиғланиш патологиясида эндокрин аппаратнинг функционал фаоллигининг ошиши кузатилади.