ОШҚОЗОН ЎСМА ОЛДИ КАСАЛЛИКЛАРИДА НОИНВАЗИВ СКРИНИНГ ТЕСТЛАР - Юсупова Наргиза Абдикодировна (Journal of new century innovations, 2024)
Аннотация. Сўнгги йилларда бир қатор мамлакатларда турли хил ошқозон касалликлари, шу жумладан ошқозон ва ўн икки бармоқли ичак яраси, гастроэзофагиал рефлюкс, атрофик гастрит ва бошқа ошқозон касалликларини текширишда инвазив эндоскопия усули самаралироқ ва осонроқ ноинвазив усуллар билан алмаштирилди. Шу мақсадда бир қатор тадқиқотлар ўтказилди. Ушбу мақолада қон зардобидаги пепсиноген ва (ПГ1), пепсиноген (ПГ2) миқдорининг ўзгариши ушбу касалликларнинг биологик маркери сифатида ишлатилиши мумкинлиги аниқланди ва уларнинг қон зардобидаги концентрацияси ошқозон деворининг морфофункционал ҳолатини аниқлайди ва кейинчалик, қон зардобида ўзгаришлар аниқланганда, ташхис гистологик текширув билан тасдиқланади.