MARKAZIY OSIYODA ILK O’RTA ASRLAR DAVRIDA YER-SUV MUNOSABATLARI - Bibirajab Yuldosheva; Feruz Sobirov (Journal of new century innovations, 2024)
Annotatsiya: Ushbu maqolada Markaziy Osiyoda eftaliylar davlati va Turk xoqonligi davrida yer-suv munosabatlari haqida batafsil to’xtalib o’tilgan. Arxeologik topilmalar, tarixiy ma'lumotlar va geografik tahlillardan foydalangan holda, ushbu o’rta asr davlatlari suv resurslarini qanday boshqarganligi va ular bilan o'zaro aloqada bo'lganligi, ularning iqtisodiyoti, jamiyatlari va siyosiy tuzilmalarini shakllantirganligi haqida ma'lumot beradi. Tadqiqot ushbu qadimiy sivilizatsiyalarning gidrologik dinamikasini va ularning mintaqadagi resurslarni boshqarishning zamonaviy tushunchalariga ta'sirini yoritishga qaratilgan.